Beliašai su keptų kopūstų ir šoninės įdaru bei keptų svogūnų ir miško grybų įdaru

2025-01-25 Autorius Skanauk.lt

Beliašai su keptų kopūstų ir šoninės įdaru bei keptų svogūnų ir miško grybų įdaru
Beliašai – tai tradiciniai pyragėliai, kilę iš Rytų Europos virtuvės, dažniausiai įdaryti mėsa. Tačiau šiandien siūlome išbandyti naują skonio derinį – beliašus su keptų kopūstų ir šoninės įdaru bei keptų svogūnų ir miško grybų įdaru. Šis receptas puikiai tiks norintiems paįvairinti savo meniu ir nustebinti artimuosius netikėtais skoniais.

Galimos ingredientų alternatyvos:

  • Miltai: Galite naudoti tiek kvietinius, tiek speltos miltus.
  • Cukrus: Baltąjį cukrų galima pakeisti ruduoju cukrumi arba medumi.
  • Mielės: Presuotas mieles keiskite sausomis (1 pakelis – apie 7 g).
  • Pienas: Tinka tiek karvės pienas, tiek augalinis (pvz., migdolų ar sojų).
  • Sviestas: Galima naudoti margarino ar aliejaus alternatyvas.
  • Šoninė: Jei vengiate mėsos, šoninę galite pakeisti rūkyta tofu ar seitanu.
  • Miško grybai: Jei neturite miško grybų, naudokite pievagrybius ar kitus mėgstamus grybus.

Patiekalo gaminimo patarimai:

  • Tešlą minkykite tol, kol ji taps elastinga ir nelips prie rankų.
  • Įdarus galite pasiruošti iš anksto ir laikyti šaldytuve iki naudojimo.
  • Kepant beliašus, įsitikinkite, kad aliejus yra tinkamos temperatūros – per karštas aliejus gali sudeginti paviršių, o vidus liks neiškepęs.

Kalorijos:

  • Bendras kalorijų kiekis: apie 4500 kcal
  • Kalorijos viename beliaše (jei iš viso gaunasi 10 beliašų): apie 450 kcal 

Ingredientai

    Tešlai (10 vnt.):
    • Miltai: 500 g
    • Cukrus: 50 g
    • Presuotos mielės: 25 g (arba 7 g sausų mielių)
    • Kiaušinis: 1 vnt.
    • Pienas arba vanduo: 250 ml
    • Sviestas arba aliejus: 50 g
    • Druska: žiupsnelis
    Įdarui su keptais kopūstais ir šonine:
    • Kopūstas: 500 g
    • Šoninė: 150 g
    • Svogūnas: 1 vnt.
    • Morkos: 1 vnt.
    • Augalinis aliejus: 2 šaukštai
    • Druska ir pipirai: pagal skonį
    Įdarui su keptais svogūnais ir miško grybais:
    • Miško grybai: 300 g
    • Svogūnas: 2 vnt.
    • Augalinis aliejus: 2 šaukštai
    • Grietinė: 2 šaukštai
    • Druska ir pipirai: pagal skonį

    Recepto paruošimas

  1. 1. Tešlos paruošimas: Į dubenį sudėkite miltus, cukrų ir druską. Viduryje padarykite duobutę, supilkite pašildytą pieną, suberkite mieles ir švelniai išmaišykite.
  2. 2. Po 10 minučių įmaišykite kiaušinį ir išlydytą sviestą. Minkykite tešlą, kol ji taps elastinga.
  3. 3. Palikite ją šiltai, kad pakiltų, apie 30 minučių.
  4. 4. Įdaras su keptais kopūstais ir šonine: Susmulkintą šoninę apkepkite iki traškumo.
  5. 5. Į tą pačią keptuvę sudėkite smulkintą kopūstą, svogūną ir tarkuotą morką. Kepkite, kol daržovės suminkštės. Pagardinkite druska ir pipirais.
  6. 6. Įdaras su keptais svogūnais ir grybais: Susmulkintus grybus ir svogūnus apkepkite aliejuje.
  7. 7. Pridėkite grietinę, pagardinkite druska ir pipirais. Troškinkite dar kelias minutes.
  8. 8. Beliašų formavimas: Pakilusią tešlą padalinkite į 10 dalių.
  9. 9. Kiekvieną dalį iškočiokite į apskritimą, į vidurį dėkite pasirinktą įdarą, kraštus sulipinkite viršuje.
  10. 10. Kepimas: Įkaitinkite aliejų gilioje keptuvėje.
  11. 11. Kepkite beliašus iki auksinės spalvos iš abiejų pusių.
  12. 12. Santrauka: Šis beliašų receptas – puiki alternatyva tradiciniams receptams. Skonio deriniai su keptais kopūstais, šonine ar miško grybais nepaliks abejingų. Sotus, gardus ir lengvai pritaikomas pagal jūsų skonį!
Beliašai su keptų kopūstų ir šoninės įdaru bei keptų svogūnų ir miško grybų įdaru
Beliašai su keptų kopūstų ir šoninės įdaru bei keptų svogūnų ir miško grybų įdaru
Beliašai su keptų kopūstų ir šoninės įdaru bei keptų svogūnų ir miško grybų įdaru
Beliašai su keptų kopūstų ir šoninės įdaru bei keptų svogūnų ir miško grybų įdaru
Beliašai su keptų kopūstų ir šoninės įdaru bei keptų svogūnų ir miško grybų įdaru
Beliašai su keptų kopūstų ir šoninės įdaru bei keptų svogūnų ir miško grybų įdaru