Šakšuka su juodosiomis pupelėmis ir konservuotais pomidorais 🍳

2025-01-22 Autorius Skanauk.lt

Šakšuka su juodosiomis pupelėmis ir konservuotais pomidorais 🍳
Šakšuka su juodosiomis pupelėmis – tai gardus ir maistingas patiekalas, kilęs iš Šiaurės Afrikos ir Viduržemio jūros regiono, kuris pastaraisiais metais tapo populiarus visame pasaulyje. Tradicinė šakšuka ruošiama iš pomidorų, svogūnų, paprikų ir kiaušinių, tačiau šis receptas papildytas juodosiomis pupelėmis, suteikiančiomis papildomo baltymų ir skaidulų šaltinio. Šis patiekalas puikiai tinka pusryčiams, pietums ar lengvai vakarienei, o jo paruošimas nereikalauja daug laiko ar sudėtingų ingredientų.

Galimos ingredientų alternatyvos:

  • Konservuotus pjaustytus pomidorus galite pakeisti šviežiais pomidorais, prieš tai nulupę jų odelę.
  • Juodąsias pupeles galima keisti raudonosiomis pupelėmis, avinžirniais ar net lęšiais, priklausomai nuo jūsų skonio.
  • Alyvuogių aliejų galima pakeisti saulėgrąžų ar rapsų aliejumi.
  • Petražoles galite keisti kalendromis ar krapais, suteikdami patiekalui naujų skonio niuansų.

Patiekalo gaminimo patarimai:

  • Norėdami suteikti šakšukai aštresnio skonio, galite pridėti smulkintų čili pipirų ar žiupsnelį kajeno pipirų.
  • Jei mėgstate sūrumą, patiekalą galite pabarstyti fetos ar ožkos sūriu prieš patiekiant.
  • Šakšuka tradiciškai patiekiama su šviežia duona ar pita, kuri puikiai sugeria padažą.

Kalorijos:

  • Bendras kalorijų kiekis: 664 kcal
  • Vienoje porcijoje (iš dviejų): 332 kcal

Ingredientai

    • Konservuoti pjaustyti pomidorai: 400 g
    • Juodosios pupelės (virtos arba konservuotos): 200 g
    • Kiaušiniai: 3 vnt.
    • Svogūnas: 1 vnt.
    • Česnako skiltelės: 2 vnt.
    • Alyvuogių aliejus: 1 valgomasis šaukštas
    • Petražolės: 1 sauja
    • Druska ir juodieji pipirai: pagal skonį 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Nulupkite ir smulkiai supjaustykite svogūną bei česnaką.
  2. 2. Įkaitinkite alyvuogių aliejų keptuvėje ant vidutinės ugnies.
  3. 3. Sudėkite smulkintą svogūną ir česnaką į keptuvę, kepkite maišydami, kol svogūnas taps auksinės spalvos ir suminkštės.
  4. 4. Įpilkite konservuotus pjaustytus pomidorus ir nusausintas juodąsias pupeles į keptuvę.
  5. 5. Pagardinkite druska ir juodaisiais pipirais pagal skonį.
  6. 6. Sumažinkite ugnį ir troškinkite mišinį, retkarčiais pamaišydami, kol padažas sutirštės ir vandens perteklius išgaruos (apie 15 minučių).
  7. 7. Padaže padarykite tris nedideles duobutes ir į kiekvieną atsargiai įmuškite po kiaušinį, stengdamiesi nepažeisti trynio.
  8. 8. Kepkite neuždengtoje keptuvėje, kol kiaušinių baltymai sustings, o tryniai liks šiek tiek skysti (apie 10–15 minučių).
  9. 9. Nuimkite keptuvę nuo ugnies ir pabarstykite smulkintomis petražolėmis.
  10. 10. Patiekite šakšuką tiesiai iš keptuvės su mėgstama šviežia duona ar pita.
  11. 11. Santrauka: Šakšuka su juodosiomis pupelėmis – tai sotus ir skanus patiekalas, puikiai tinkantis bet kuriuo dienos metu. Lengvai paruošiamas, jis suteikia daug maistinių medžiagų ir gali būti pritaikytas pagal jūsų skonį, keičiant ar papildant ingredientus. Patiekite su šviežia duona ir mėgaukitės šiuo aromatingu patiekalu!