Labai varškėtiški skaniausi kepti varškėčiai su manais

2025-01-26 Autorius Skanauk.lt

Labai varškėtiški skaniausi kepti varškėčiai su manais
Kepti varškėčiai yra vienas iš tų tradicinių lietuviškų patiekalų, kurie ne tik džiugina savo skoniu, bet ir sukelia malonius prisiminimus apie vaikystę bei šeimos susibūrimus. Šie minkšti ir purūs blynai, pagaminti iš varškės, yra puikus pasirinkimas tiek pusryčiams, tiek desertui po pietų. Jų paprastumas ir greitas paruošimas daro juos mėgstamu patiekalu daugelyje namų ūkių.

Galimos ingredientų alternatyvos:

  • Varškė: Jei neturite sausos varškės, galite naudoti riebesnę ar drėgnesnę varškę, tačiau tokiu atveju gali prireikti pridėti šiek tiek daugiau miltų, kad tešla būtų tinkamos konsistencijos.
  • Manų kruopos: Vietoj manų galite naudoti smulkiai maltus avižinius dribsnius arba kukurūzų miltus, kurie suteiks panašią tekstūrą.
  • Cukrus: Norėdami sumažinti cukraus kiekį arba naudoti sveikesnę alternatyvą, galite rinktis medų, agavų sirupą ar steviją.
  • Kiaušinis: Jei norite išvengti kiaušinių, galite naudoti linų sėmenų ar chia sėklų "kiaušinį" (1 valgomasis šaukštas maltų sėklų + 3 valgomieji šaukštai vandens, palikti pastovėti 10 minučių).

Patiekalo gaminimo patarimai:

  • Tešlos konsistencija: Svarbu, kad tešla būtų pakankamai tvirta, kad būtų galima formuoti varškėčius, tačiau ne per kieta. Jei tešla per minkšta ir limpa prie rankų, pridėkite šiek tiek daugiau miltų.
  • Kepimo temperatūra: Kepkite varškėčius ant vidutinės ugnies, kad jie tolygiai iškeptų ir nesudegtų išorėje, likdami žali viduje.
  • Papildomi skoniai: Norėdami paįvairinti skonį, į tešlą galite pridėti citrinos ar apelsino žievelės, cinamono ar muskato riešuto.

Kalorijos:

  • Bendras kalorijų kiekis: apie 2500 kcal
  • Kalorijos viename varškėtyje (jei iš viso gaunama 20 vienetų): apie 125 kcal 

Ingredientai

    • Varškė: 700 g
    • Cukrus: 2-3 valgomuosius šaukštus
    • Druska: žiupsnelis
    • Vanilė: pagal skonį
    • Manų kruopos: 50 g
    • Kiaušinis: 1 nedidelis
    • Miltai: formavimui
    • Aliejus ir sviestas: kepimui 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Paruoškite tešlą: Sausą varškę sudėkite į didelį dubenį. Į ją įmaišykite cukrų, žiupsnelį druskos, vanilę, manų kruopas ir įmuškite kiaušinį. Visus ingredientus gerai išmaišykite, kol gausite vienalytę masę.
  2. 2. Palikite tešlą brinkti: Paruoštą tešlą palikite 15-20 minučių, kad manų kruopos sugertų drėgmę ir tešla taptų tvirtesnė.
  3. 3. Formuokite varškėčius: Ant miltuoto paviršiaus iš tešlos suformuokite ritinėlį.
  4. 4. Supjaustykite jį norimo dydžio gabalėliais ir suformuokite apvalius arba ovalius varškėčius.
  5. 5. Kepkite: Keptuvėje įkaitinkite šiek tiek aliejaus ir sviesto.
  6. 6. Dėkite suformuotus varškėčius į keptuvę ir kepkite ant vidutinės ugnies, kol abi pusės taps auksinės spalvos. Kad varškėčiai geriau iškeptų viduje, galite keptuvę uždengti dangčiu.
  7. 7. Patiekite: Iškeptus varškėčius patiekite šiltus su mėgstamu pagardu: grietine, uogiene ar šviežiomis uogomis.
  8. 8. Santrauka: Šie kepti varškėčiai yra puikus pasirinkimas norintiems pasimėgauti tradiciniu lietuvišku skoniu. Jie lengvai pagaminami, o ingredientus galima pritaikyti pagal turimus namuose. Svarbiausia – naudoti sausą varškę ir leisti tešlai pabrinkti, kad varškėčiai būtų purūs ir minkšti. Nepamirškite eksperimentuoti su papildomais skoniais ir pagardais, kad atrastumėte savo mėgstamiausią derinį.
Labai varškėtiški skaniausi kepti varškėčiai su manais
Blyneliai à la Kinder Bueno
(1)