Vištienos šaltiena su želatina ir morkomis

2025-02-15 Autorius Skanauk.lt

Vištienos šaltiena su želatina ir morkomis
Tradicinė lietuviška vištienos šaltiena - tai gardus ir sotus patiekalas, kuris puikiai tinka tiek švenčių stalui, tiek kasdieniam mėgavimuisi. Šis receptas perduodamas iš kartos į kartą, o jo skonis primena jaukius šeimos susibūrimus ir močiučių virtuvės tradicijas. Šaltiena išsiskiria savo švelniu skoniu, malonia tekstūra ir puikiai dera su krienų padažu ar actu. Patiekalas ypač vertinamas dėl savo maistinių savybių ir galimybės jį paruošti iš anksto. 

Galimos ingredientų alternatyvos:

Vietoj vištienos galima naudoti kalakutieną arba triušieną. Morkas galima pakeisti pastarnokais arba petražolių šaknimis. Svogūnus galima pakeisti porais. Želatiną galima pakeisti natūraliu vištienos sultinio standikliu - vištų kojomis ir oda. Prieskonius galima pasirinkti pagal skonį - tinka ir lauro lapai, ir juodieji pipirai, ir čiobreliai. 

Patiekalo gaminimo patarimai:

Svarbu vištienos nepervirti, kad mėsa išliktų sultinga. Prieš sudedant į formas, leiskite sultiniui šiek tiek atvėsti ir nugraibyti riebalus. Formas rekomenduojama išskalauti šaltu vandeniu - taip šaltiena lengviau išsiims. Prieš patiekiant, formas trumpam pamerkite į karštą vandenį. 

Kalorijos:

  • Bendras patiekalo kaloringumas: 1450 kcal.
  • Vienos porcijos (apie 150g) kaloringumas: 145-180 kcal.  

Ingredientai

    • Vištienos: 1 kg.
    • Morkos: 2 vnt.
    • Svogūnai: 2 vnt.
    • Želatina: 30 g.
    • Česnakas: 3 skiltelės.
    • Lauro lapai: 2 vnt.
    • Juodieji pipirai: 6 vnt.
    • Druska: pagal skonį.
    • Vanduo: 2 l.

    Recepto paruošimas

  1. 1. Vištieną kruopščiai nuplauname ir užpilame šaltu vandeniu.
  2. 2. Sultinį užkaitiname ant vidutinės ugnies ir nugraibiname putas.
  3. 3. Įdedame nuluptus ir perpjautus svogūnus.
  4. 4. Morkas nulupame ir supjaustome griežinėliais.
  5. 5. Į sultinį sudedame morkas, pipirus, lauro lapus.
  6. 6. Verdame ant silpnos ugnies 1,5-2 valandas.
  7. 7. Likus 15 minučių iki virimo pabaigos, įdedame smulkintą česnaką ir druską.
  8. 8. Išimame vištieną ir atskiriame mėsą nuo kaulų.
  9. 9. Mėsą supjaustome vidutinio dydžio gabalėliais.
  10. 10. Želatiną užmerkiame šaltame vandenyje pagal instrukciją.
  11. 11. Sultinį perkošiame.
  12. 12. Ištirpiname išbrinkusią želatiną karštame sultinyje.
  13. 13. Į formas sudedame mėsą ir morkas.
  14. 14. Užpilame sultiniu su želatina.
  15. 15. Paliekame šaldytuve sustingti mažiausiai 6 valandas.
  16. 16. Santrauka: Ši vištienos šaltiena - puikus pasirinkimas ieškant sveiko ir maistingo patiekalo. Ji ne tik skani, bet ir lengvai paruošiama, nors ir reikalauja laiko. Patiekalas puikiai tinka iš anksto ruošiant šventinius patiekalus, nes gali būti laikomas šaldytuve iki 3 dienų.
  17. 17. Šaltiena tradiciškai patiekiama su krienais, actu arba garstyčiomis, taip pat puikiai dera su juoda duona.

Atsakinėjama į Komentarą

Kepti vištienos sparneliai, kamado tipo grilyje
(1)