Kaimiški kibinai su kiauliena

2025-01-24 Autorius Skanauk.lt

Kaimiški kibinai su kiauliena
Kaimiški kibinai su kiauliena – tai tradicinis lietuviškas patiekalas, kuris džiugina savo trapia tešla ir sultingu mėsos įdaru. Šie pyragėliai puikiai tinka tiek kasdieniams pietums, tiek šventiniam stalui. Nors kibinai dažniausiai siejami su karaimų virtuve, jie tapo neatsiejama Lietuvos kulinarinio paveldo dalimi. Kibinų įdarui dažniausiai naudojama kiaulienos sprandinė, nes ji nėra tokia liesa kaip, pavyzdžiui, kiaulienos kumpis, todėl kibinai iškepa sultingesni.

Galimos ingredientų alternatyvos:

  • Kiauliena: Jei norite paįvairinti skonį, vietoje kiaulienos galite naudoti avieną, jautieną ar vištieną. Aviena suteiks kibinams autentišką skonį, jautiena pridės intensyvumo, o vištiena – lengvumo.
  • Grietinė tešloje: Grietinę galite pakeisti kefyru arba natūraliu jogurtu. Tai suteiks tešlai šiek tiek kitokią tekstūrą ir skonį.

Patiekalo gaminimo patarimai:

  • Tešlos paruošimas: Naudokite šaltą sviestą ir minkykite tešlą greitai, kad sviestas nespėtų ištirpti. Tai padės išgauti trapią tešlos tekstūrą.
  • Įdaro paruošimas: Mėsą supjaustykite mažais gabalėliais, kad įdaras būtų sultingesnis ir tolygiai iškeptų.
  • Kepimas: Prieš kepdami, kibinus aptepkite plaktu kiaušiniu – tai suteiks jiems gražią auksinę spalvą.

Kalorijos:

  • Bendras kalorijų kiekis: apie 4800 kcal
  • Kalorijos viename kibine (jei iš viso 16 kibinų): apie 300 kcal 

Ingredientai

    16 kibinų:
    • Kvietiniai miltai: 490 g
    • Sviestas (šaltas): 200 g
    • Kiaušiniai: 2 vnt.
    • Grietinė (riebi): 125 g
    • Druska: 0,5 šaukštelio
    • Kiaulienos sprandinė: 500 g
    • Svogūnas: 1 vnt.
    • Juodieji pipirai (šviežiai malti): 1 šaukštelis
    • Papildomai: 1 kiaušinis (aptepimui) 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Tešlos paruošimas: Dideliame dubenyje sumaišykite miltus su druska.
  2. 2. Įtrinkite šaltą sviestą, kol masė taps trupinėta.
  3. 3. Plaktus kiaušinius sumaišykite su grietine ir supilkite į miltų mišinį.
  4. 4. Greitai suminkykite tešlą, suvyniokite į plėvelę ir atšaldykite 30–60 min.
  5. 5. Įdaro paruošimas: Kiaulienos sprandinę supjaustykite smulkiais kubeliais.
  6. 6. Smulkiai supjaustykite svogūną ir sumaišykite su mėsa.
  7. 7. Įberkite druskos ir pipirų, gerai išmaišykite.
  8. 8. Kibinų formavimas: Iškočiokite tešlą iki 3–4 mm storio.
  9. 9. Išspauskite 12 cm apskritimus, dėkite įdarą į centrą.
  10. 10. Užspauskite kraštelius ir suformuokite kibinus.
  11. 11. Kepimas: Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C.
  12. 12. Kibinus aptepkite kiaušiniu ir dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
  13. 13. Kepkite apie 40 minučių, kol kibinai taps auksinės spalvos.
  14. 14. Santrauka: Kaimiški kibinai su kiauliena – tai tradicinis ir skanus patiekalas, kuris tinka tiek kasdieniams pietums, tiek ypatingoms progoms. Šis receptas ne tik lengvai paruošiamas, bet ir pritaikomas įvairiems skoniams. Išbandykite ir mėgaukitės šių kibinų skoniu su šeima ar draugais!